اگر یک گیمر باشید، مطمئنا نام فناوری Vsync به گوش تان خورده است. شاید برایتان سوال باشد که معنی فناوری VSync چیست و چه تاثیری در بازی دارد؟ در این مقاله ما کاربرد این فناوری را به طور کامل و مزایای آن را در صنعت گیم به خوبی توضیح می دهیم تا با این مقوله کاملا آشنا شوید. VSync در واقع فناوری همگام سازی GPUها، بازی های ویدیویی و مانیتورها بوده است. با وجود گزینه های جدیدی مانند G-Sync یا FreeSync، هنوز هم VSync یک گزینه اساسی برای اکثر گیمرهاست. اما این فناوری چه کاری می کند و آیا هنوز ارزشش را دارد که از آن استفاده کنیم؟
بیایید به طور دقیق تر به ماهیت VSync و دلایل اهمیتش بپردازیم.
معنی فناوری VSync چیست؟
VSync یا همگام سازی عمودی، نوعی فناوری گرافیکی است که نرخ فریم بازی و نرخ تازه سازی مانیتور بازی را منطبق می کند. این فناوری برای اولین بار توسط سازندگان GPU تولید شد، و در واقع راهی برای مقابله با شکافت تصویر یا بریده شدن صفحه نمایش/ screen tearing است. این اتفاق زمانی رخ می دهد که صفحه نمایشتان چند بخش از چندین فریم را به صورت همزمان نشان می دهد. در واقع اتفاقی مانند تصویر بالا رخ می دهد، یعنی صفحه نمایش با خطوطی به چند بخش تقسیم می شود و معمولا به صورت افقی شکافته می شود. شکافت تصویر زمانی رخ می دهد که نرخ تازه سازی مانیتور (تعداد دفعاتی که تصویر روی مانیتور در هر ثانیه بروزرسانی می شود) با نرخ فریم در ثانیه همگام نباشد.
شکافت تصویر ممکن است هر زمانی رخ دهد، گرچه اکثر اوقات در هنگام حرکات سریع و به ویژه هنگامی که بازی با نرخ فریمی سریع تر از آن چه که مانیتور می تواند اجرا کند و یا زمانی که نرخ فریم به طور چشم گیری تغییر می کند، رخ می دهد و دیگر مانیتور نمی تواند کارش را به درستی انجام دهد. این اتفاق به ویژه در حین انجام بازی های سریع با عناصر عمودی مانند درختان، ورودی ها یا ساختمان ها، بیشتر مشاهده می شود. هنگامی که این اتفاق رخ می دهد، خطوط تصویر روی صفحه نمایش نمی توانند به درستی هماهنگ شوند، به همین دلیل شکافت رخ می دهد و باعث می شود یک بازی زیبا، زشت دیده شود.
VSync جهت کاهش این اتفاقات، راه حل هایی ارائه می دهد. ابتدا، با استفاده از کارت گرافیک، میزان نرخ فریم خروجی را نسبت به نرخ تازه سازی مانیتور محدود می کند (60 هرتز، مگر اینکه نرخ تازه سازی مانیتورتان بیشتر باشد)، با این کار از افزایش میزان FPSهایی که مانیتور توانایی کنترل کردنشان را ندارد، جلوگیری می کند.
برای این کار، Vsync به GPU اجازه نمی دهد تا زمانی که مانیتور چرخه تازه سازی فعلی اش به پایان نرسیده، کار جدیدی با حافظه نمایشگر انجام دهد و در واقع اجازه نمی دهد تا وقتی که مانیتور آماده نیست، اطلاعات جدیدی به آن برسد. VSync با استفاده از ترکیبی از بافر دوگانه/ double buffering و ورق زدن صفحه/ page flipping، کشیدگی فریم ها درون صفحه نمایش را پس از پایان چرخه تازه سازی، همگام سازی می کند، بنابراین لازم نیست هنگام فعال بودن VSync نگران شکافت تصویر باشید.
آیا استفاده از VSync تغییر زیادی ایجاد می کند؟
VSync فقط مشکل شکافت تصویر را حل می کند و فقط در صورت لزوم، با محدود کردن میزان FPSها این مشکل را رفع می کند. اگر مانیتورتان نمی تواند FPSهای یک بازی را کنترل کند، VSync می تواند این مشکل را برایتان برطرف سازد.
با این حال، VSync نمی تواند وضوح تصویر، رنگ ها و میزان روشنایی تصاویرتان را بهبود بخشد. VSync در واقع یک فناوری پیشگیرانه است که به جای بهبود وضعیت، بیشتر بر روی حل یک مشکل خاص تمرکز می کند. همچنین به عملکرد سیستمتان آسیب می زند.
VSync کاری می کند که فریم ها قبل از نمایش به طور کامل رندر شوند، و با اینکار FPSتان آسیب خواهد دید و در بهترین حالت، نرخ فریم تان به میزان تازه سازی صفحه نمایش تان محدود می شود. در برخی از بازی ها، FPS بالا باعث کاهش لگ های ورودی می شود، به همین دلیل استفاده از VSync بر عملکرد رقابتی تان نیز تاثیرگذار است.
برای فعال سازی فناوری VSync به چه چیزهایی نیاز دارید؟
برای استفاده از VSync به مانیتور خاصی نیاز ندارید، این فناوری برای کار با انواع نمایشگرها طراحی شده است. شما فقط به کارت گرافیکی که از این فناوری پشتیبانی می کند نیاز خواهید داشت، البته اکثر کارت گرافیک های نسل جدید از این فناوری پشتیبانی می کنند. سال هاست که VSync تولید شده است، و Nvidia و AMD در درایورهای خود گزینه هایی برای فعال سازی تنظیمات VSync برای اجرای همه بازي ها دارند.
با این حال، اگر ترجیح می دهید که این کار را برای هر بازی به صورت جداگانه انجام دهید، باید بگوییم که اکثر بازی ها، فعال سازی VSync را به عنوان یک گزینه در منوی تنظیمات گرافیکی خود ارائه می دهند.
آیا VSync مشکلی دارد؟
VSync راه حل فوق العاده ای نیست و حتی اگر مفید و مطابق با هدفتان باشد، باز هم ممکن است بر تجربه بازی تان تاثیر منفی بگذارد. اگر یک مانیتور و یک بازی، مشکل همگام سازی داشته باشند، VSync می تواند به طور چشم گیری میزان نرخ فریم را کاهش دهد تا مانیتور و بازی همگام شوند. این کار می تواند موجب افزایش لگ ورودی و گیر کردن تصویر/ stuttering شود. شکافت تصویر بیشتر در بازی های سریع مانند بازی های تیراندازی و جنگی رخ می دهد، اما ممکن است در انواع بازی ها فارغ از ژانرشان، مشکل ایجاد کند.
بنابراین اگر بازی های تیراندازی و جنگی انجام نمی دهید، لازم نیست که VSync را فعال کنید. یک تنظیمات دیگر به نام بافر سه گانه/ triple buffering وجود دارد که می تواند برخی از مشکلات VSync را حل کند، اما هیچ تضمینی وجود ندارد.
Adaptive Vsync و FastSync چیست؟
حالا کمی موضوع پیچیده تر خواهد شد. شرکت های سازنده GPU در زمان انتشار اولین نسخه VSync، از مشکلات احتمالی اش آگاه بودند، و از آن زمان تاکنون تلاش کرده اند تا نسخه های بهتری را تولید کنند. به همین دلیل هنگامی که وارد بخش کنترل پنل GPU خود می شوید، با انواع گزینه ها جهت همگام سازی روبرو خواهید شد. نسخه های پیشرفته تر VSync عبارتند از:
AdaptiveSync: این نسخه توسط شرکت Nvidia ارائه شده است و بر روی حداکثر میزان نرخ تازه سازی مانیتور تمرکز می کند. اگر میزان FPS بازی، مساوی یا بیشتر از میزان نرخ تازه سازی مانیتور باشد، VSync فعال می شود. اگر میزان FPS کم تر شود، VSync غیر فعال می شود، بنابراین از افزایش میزان لگ های ورودی جلوگیری می کند.
FastSync: FastSync فرم پیشرفته تری از فناوری همگام سازی پیشرفته کمپانی Nvidia است که در صورت لزوم VSync و همچنین بافر سه گانه را به طور خودکار فعال می کند تا همیشه بهترین داده های فریم انتخاب شوند. این فناوری به قدرت زیادی نیاز دارد، اما قطعا بسیاری از مشکلات VSync را رفع می کند.
Enhanced Sync: Enhanced Sync در واقع نسخه ای از فناوری همگام سازی پیشرفته است که توسط کمپانی AMD تولید شده است. این فناوری برای جلوگیری از مشکلات، زمانی که نرخ فریم از نرخ تازه سازی مانیتور کمتر می شود، VSync را غیر فعال می کند.
آیا VSync از G-Sync و FreeSync بهتر است؟
جهت بهبود فناوری های همگام سازی، کمپانی Nvidia فناوری G-Sync و کمپانی AMD فناوری FreeSync را تولید کرده اند. هر دو گزینه، فناوری GPU هستند که با دقت نرخ تازه سازی و سایر داده های تصویر را به طور مستقیم با نرخ فریم کارت گرافیکتان هماهنگ می کنند تا به شما، تصاویری صاف تر و واضح تر و بدون مشکلات VSync، ارائه دهند.
نکته مهم این است که شما باید مانیتور و کارت گرافیکی که توانایی اجرای این فناوری ها را دارد، تهیه کنید. امروزه اکثر مانیتورها با فناوری G-Sync یا FreeSync سازگار هستند. برخی از مانیتورها از هر دو فناوری به صورت محدود پشتیبانی می کنند، اما از آن جایی که آن ها فناوری های رقیب هستند، به طور معمول مانیتورها فقط از یکی از آن ها پشتیبانی می کنند. بنابراین شما باید GPU خود را با مانیتورتان مطابقت دهید. اگر به مشخصات فنی این دو سخت افزار دقت کنید، مشکلی پیش نمی آید.
با اینکه VSync گزینه بدی نیست، اما Freesync و G-Sync گزینه های جذاب تری هستند، و بهتر است که ابتدا از آن ها استفاده کنید.